evden eve nakliyat, araç kiralama

Vana Bağlantı Tipleri; Diş, Flanş ve Kaynak Bağlantısı

Vana Bağlantı Tipleri; Diş, Flanş ve Kaynak Bağlantısı

Print

 

Bir vananın çalışması onun, mutlaka bir boru hattına bağlı olması ile mümkündür. Bu nedenle vana ve boru bağlantıları büyük önem taşımaktadır. Vananın kurulum bittikten sonra bir sızıntıya veya hasara neden olmasına engel olacak şekilde bağlantıya özen gösterilmelidir.

 

Vanalar bazen hat bağlantı tipine göre sınıflandırılabilir. Burada üç temel tipten kısaca bashedilebilir; dişli bağlantı, flanşlı bağlantı ve kaynaklı bağlantı…

 

connectionend2

 

Dişli Bağlantı

 

Vanalar, boru dişleri kullanılarak boruya bağlanır. Dişli bağlantı tipi, nispeten küçük vanalar için, 1 Mpa (10 bar) veya daha düşük bir basınç seviyesinde ve genelde maksimum 2″ ölçüsünü aşmayan yerlerde tercih edilir. Diğer bağlantı yöntemlerinden farklı olarak, dişli tip küçük parçalara (cıvata ve somun vb.) ihtiyaç duymaz, ekonomiktir ve hızlıca montajı yapılabilir. 2″ in üzerindeki ölçülerde malzeme cinsine de bağlı olarak bu ekonomikliğini kaybedebilir. Ancak, her ne kadar 3 parçalı vanalarla bir takım bakım kolaylıkları sağlansa da, bu tip bir bağlantıyı onarmak zordur. İki tip diş açma yöntemi vardır: iç ve dış dişler / konik ve paralel dişlerdir. Vananın tipine göre paralel veya konik diş kullanılabilir. Bazı durumlarda bağlantı yapıldıktan sonra bağlantı noktasının etrafına kaynak yapılmaktadır.

 

 

Flanşlı Bağlantı

 

Bu bağlantıda; uç bağlantıları bir flanş şeklinde olup iki flanş, cıvata ve somun kullanılarak bağlanır. Flanşlı bağlantılar, basınç seviyesine (düşük seviyeden yüksek basınç seviyelerine) ve vanaların boyutuna (küçük vanalardan büyük vanalara) bakılmaksızın valfleri bağlamanın en yaygın yöntemidir. Sıkı bir sızdırmazlık sağlamak için, flanşların işlenmiş yüzü arasına genellikle bir conta takılır. Metalik olmayan, metalik veya her ikisinin birleşimi olabilecek contanın tipi, servis koşullarına ve kullanılan flanş türüne bağlıdır. Flanş bağlantılı vanalar, (DN15) 15 mm’ den büyük boyutlarda üretilmektedir.

 

 

Kaynak Bağlantılı (Soket ve Alın Kaynaklı)

 

Bu tip bağlantıda valf, boruya doğrudan kaynak yapılır. Bu bağlantı genellikle, sızıntının mükemmel şekilde engellendiği ve kritik olduğu, örneğin yüksek sıcaklık ve yüksek basınçlı boru hattı sistemlerinde kullanılır. Bu kaynaklar için de iki tipten bahsedilebilir, bunlar; soket kaynağı ve alın kaynağıdır.

 

Soket tipte, valfin kaynaklı ucu, borunun içine geçen bir soket şeklindedir ve daha sonra kaynak yapılır. Bu bağlantı yaygın olarak 2 inçten büyük olmayan, küçük boyutlu vanalar için kullanılır. Alın kaynaklı sistemde, vana ve boru uçları birbirine bitişiktir ve daha sonra bağlantı oluşturmak için kaynak yapılır. Bu bağlantı yöntemi, herhangi bir boyuttaki vanalar için kullanılabilir.

 

 

Yorumla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Beylikdüzü escort,