evden eve nakliyat, araç kiralama

Kimyasal Uygulamalarda Vana Gövde ve Sızdırmazlık Seçimi

Kimyasal Uygulamalarda Vana Gövde ve Sızdırmazlık Seçimi

Basic RGB

 

Kimyasal Uygulamalarda Vana Gövde ve Sızdırmazlık Seçimi

 

Vananın ortamı ve içinden geçen akışkan özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, doğru valf gövde malzemesinin ve sızdırmazlık tipinin  seçildiğinden emin olunmalıdır.

Uzun ömürlü bir uygulama için, vana tipinin dikkatli seçilmesi gerekir. Bu sebeple, vana gövde ve sızdırmazlık malzemesinin seçilmesi, kritik bir seçim adımdır. Vana/Valf gövde ve sızdırmazlık elemanlarının yanlış seçilmesi, valf performansını (korozyon, conta, basınç kapasitesi, vb.) etkileyecek ve onun çalışma ömrünü kısaltacaktır.

Akışkan açısından bakıldığında dikkat edilmesi gereken dört parametre; sıcaklık, korozyon olasılığı, aşınma karakteristikleri ve basınçtır. Bu sayede çevresel faktörler gözetilmeden, birçok malzeme tipi elenecektir.

 

Kimyasal Uygulamalar ve Vana Bileşenleri

Genellikle kimyasal uygulamalarda tipik olarak birden fazla akışkan türü sözkonusudur.  Bazı başlıca kimyasallar ve tercih edilmesi gereken vana malzeme bileşimleri aşağıdaki gibidir;

 

ALKOL (ETİL VE METİL)………Alkollü bir içecek olarak sunulmasının yanısıra alkoller, solvent (çözücü), yakıt kaynağı, parfüm ve temizlik amacıyla  da kullanılabilir.

  • Etil ve Metil………NBR, etil / metil için en uygun maliyetli conta çözümüdür ve bir pirinç veya paslanmaz çelik gövde ile birlikte seçilecek bir vana bu proses için uygun olacaktır.
  • Diğer Alkoller………Neredeyse tüm alkoller için tek bir çözüm olarak PTFE conta ve pirinç veya paslanmaz çelik(302, 304, 316) gövde ile birlikte seçilecek bir vana bu proses için uygun olacaktır.

 

GLİKOL………Glikolun ana uygulamaları antifriz, soğutma sıvısı, fren hidroliği ve plastik endüstrisinde polimerler için bir öncü olarak kullanılmaktadır.

  • Etilen ve propilen……… Dört yaygın conta malzemesinden (NBR, EPDM, VITON, PTFE) herhangi biri bu uygulamalarda yer alacaktır. Bulunabilirlik ve maliyet gözönünde bulundurulduğunda PVC veya paslanmaz çelik gövde seçilebilir.
  • Fren Hidroliği……… EPDM veya PTFE conta ile birlikte naylon veya paslanmaz çelik gövdeye sahip bir vana, fren hidroliği ile uyumlu olacaktır.

 

HİDROKARBONLAR……… Hidrokarbonlar, doğal gaz ve yakıttan, plastik ve medikal endüstrisine kadar bir dizi uygulamaya sahiptir.

  • Petrol — NBR uygun maliyetlidir ve petrol ile iyi performans gösterir, ancak PTFE ve FKM de kullanılabilir. Vana gövdesi açısından bakıldığında seçim, petrolün yoğunluğuna / saflığına bağlıdır. Yeterli bilgi mecut değil ise paslanmaz çelik tercih edilmelidir.

 

INORGANİK ASİTLER……..İnorganik asitler temizlik, ilaç ve tarım endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • Nitrik Asit……Gövde malzemesi olarak paslanmaz çelik 316 kullanılmalıdır. Konsantrasyona bağlı olarak farklı contalar kullanılabilir. Örneğin; yüksek konsantrasyonlar için PTFE; aksi halde FKM kullanılabilir.
  • Sülfürik, Hidroklorik ve Fosforik Asit…….FKM, EPDM ve PTFE, bu uygulamalar için bir sızdırmazlık malzemesi olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, sülfürik asit yüksek bir konsantrasyona sahipse, tipik olarak EPDM kullanılmaz. PVC veya paslanmaz çelik bu solüsyonda iyi performansa sahiptir ve gövde malzemesi olarak kullanılabilir.

 

ORGANİK ASİT — Organik asitler gıda endüstrisinde bulunur. Aynı zamanda farmasötik (ilaç) üretiminde ve diğer organik kimyasalların üretiminde kullanılır.

  • Karboksilik, Sülfonik ve Fenol Asitleri…… PTFE, bu organik asitlerin üçüne karşı dayanıklıdır; Bununla birlikte, FKM ve EPDM, birkaç tanesi ile kullanılabilir. Gövde malzemesi açısından bakıldığında, PVC veya paslanmaz çelik bu organik asitlere için uygundur.
  • Aseton……. Aseton, yağları, reçineleri ve selüloz esterleri çözme yeteneğine sahiptir, bu yüzden suni liflerin üretimi sırasında ve ilaç endüstrisinde bir kimyasal ara madde olarak kullanılır. EPDM ve naylon, birkaç aseton üzerinde kullanılabilir; bununla birlikte, bu uygulamalar için valfler, PTFE contaları ve paslanmaz çelik muhafazayla tercih edilmektedir.
  • Klorin…….. Klor genellikle suyu arıtmak ve boyalar, antiseptikler, ilaçlar ve kağıt ürünleri üretimi için kullanılır. Saf bir sıvı olarak paslanmaz çelik gövde kullanılmalıdır. Diğer saflıkta ve formlarda PVC kullanılmalıdır. PTFE, tüm klor türleri için bir conta olarak kullanılabilir.

Yorumla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Beylikdüzü escort,