evden eve nakliyat, araç kiralama

Isınan Elektrikli Aktüatörler ve Görev Döngüsü (Duty Cycle) Etkisi

Isınan Elektrikli Aktüatörler ve Görev Döngüsü (Duty Cycle) Etkisi

baglanti_tipleri

 

Sahadan gelen bilgilerle kullanıcılar, pek çok elektrikli aktüatörün fazla ısındığını ve bunun ürün kaynaklı olduğunu iddia ederler. Kısmen bu sav doğrudur.

 

! Elektrikli bir aktüatör, aşırı ısınmadan sadece sınırlı bir süre çalışabilir.

 

Pnömatik aktüatörler, %100 görev döngüsüne(duty cycle) sahiptir. Kısaca, ne kadar çok çalışırlarsa, okadar  iyi çalışırlar. Elektrikli aktüatörler çoğunlukla %25′ lik görev döngülü motorlara sahiptir. İsteğe ve maliyete bağlı olarak elektrikli aktüatörlerin bu hizmet çeşitliliği; motor tipi ve kondansatörler ile %70-%100 çalışma döngüsüne yükseltilebilir.

 

IEC (Uluslararası Elektroteknik Komisyonu), elektrik motorunun çalışma koşullarını tanımlamak için on çalışma rejimi (S1…..S10) tanımı kullanır. Bunlar;

 

  • S1 (Sürekli Hizmet)……..Motor, denge sıcaklığına erişmek için yeterli bir süre boyunca, sabit bir yükte çalışır.
  • S2 (Kısa Süreli Hizmet)…..Motor sabit bir yükte çalışır, ancak bu, denge sıcaklığına erişmek için yeterince uzun değildir. Dinlenme periyotları, motorun ortam sıcaklığına ulaşması için yeterince uzun sürelidir.
  • S3 (Aralıklı Periyodik Hizmet)…..Sabit yük ile sıralı, özdeş çalışma ve dinlenme döngüleri. Denge sıcaklığına asla ulaşılamaz. Başlatma akımının sıcaklık artışı üzerinde çok az etkisi vardır.
  • S4 (Başlangıçlı Aralıklı Periyodik Hizmet)….. Sabit yük ile ardışık, aynı başlangıç, çalışma ve dinlenme döngüsü. Denge sıcaklığına ulaşılmıyor, ancak başlatma akımı sıcaklık artışını etkiliyor.

ve bunun gibi diğer duty cycle sınıfları; S5, S6, S7, S8, S9 ve S10.

 

Örneğin; “IEC – S4 – 25% x 15 dakika x 600 başlatma/saat” görev döngüsü derecesine sahip bir elektrikli aktüatörün de bu denklemin ne anlama geldiğini kısaca şöyle açıklayabiliriz:

 

  1. Aktüatör, zamanın %25′ inden fazlasını kullanamaz. Aktüatör 1 dakika çalışırsa, soğuması 3 dakika gerekir. 4 dakika çalışırsa, soğuması 12 dakika gerekir.

 

  1. Aktüatör, sürekli olarak en fazla 15 dakika süreyle sürekli çalışabilir. Aktüatörü dinlenme aralığı olmadan çalıştırmaya zorlarsanız, 15 dakika içinde motor sargılarındaki termal aşırı yükler patlar ve soğuması sırasında aktüatörü 45 dakika boyunca çevrimdışı duruma getirir.

 

  1. Elektrikli aktüatörü her saat başı 600’den fazla çalıştırmaya başlayabilir ve durdurabilirsiniz. Aktüatörü, her hareket ettirdiğinizde, nominal çalışma akımından daha yüksek bir akım çeker. Bu yükselmiş amper ısıya dönüşür, sonunda motor starterı ve sargıları yakar.

 

 

Şimdi DURAVIS EAR serisi elektrik aktüatörleri görev döngüleri hakkında bilgi verelim.

 

EAR-004……………………………S2 %70, 30 dakika maksimum

EAR-006, EAR-008……………..S4 %70, (1600 başlatma/saat)

EAR-010….EAR-300……………S4 %70, (1600 başlatma/saat)

 

DURAVIS EAR serisi aktüatörlerde; genel olarak S4 çalışma rejimi  seçilmiştir, çünkü bu rejim bir ister oransal ister on/off vana kontrolünde en tatmin edici rejimdir. Aktüatör zamanın %70 ini kullanabilir ve saatte maksimum 1600 kere başlatma komutu gönderebilirsiniz.

 

Yorumla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Beylikdüzü escort,