Faydalı Bilgiler: Solenoid Valfin Çalışmaması Durumunda İlk Yapılması Gerekenler

Basic RGB

1-) Voltmetre ile elektrik kaynağını kontrol edin ve bobin voltajı ile uyumlu olduğunu teyit edin.

2-) Bobin in açık uçlarını ohmmetre yardımıyla kontrol edin ve direnç okuduğunuzdan emin olun.

3-) Çalışma basınç aralığınızın, valf üzerindeki değerlerle uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

 

Daha fazla bilgi için; Solenoid Valf Arıza Giderme Yönergesi ne bakınız.

 

Keywords: solenoid vana arıza, selenoid valf temizliği, selenoid vana arızaları, selenoid vana bobini, solenoid vana

Dişçi Koltukları ve Dental Kompresörlerde Solenoid Valfler

dentalkompresor

 

Ayarlanabilir lamba ile tamamlanmış gerekli tüm diş veya oftalmik ekipmana sahip entegre diş ünitinde, tüm otomatik fonksiyonlar operatör/diş hekimi tarafından bir konsoldan kolayca kontrol edilir.

 

Sandalye kaldırma sistemi, yağ basıncı yardımıyla çalıştırılan bir hidrolik silindir vasıtasıyla kontrol edilir. Mekanik bir sisteme kıyasla, hidrolik itme “daha hassas ve sarsıntısız” bir hareket avantajına sahiptir.

 

Sessiz ve kompakt dişçi kompresörleri ise, basınçlı hava yardımıyla bir çok ekipmanı çalıştırmak için vazgeçilmez bir kaynaktır.

 

 

SOLENOİD VALF UYGULAMALARI

 

Dişçi koltuğunda hidrolik yağ kontrolü:
Sandalyenin yüksekliğini ayarlamak için uygulamada iki solenoid valf kullanılmaktadır. Yağ, havuzdan pompa yardımıyla alınır ve 12 – 13 bar basınçta devreye girer. Konsolda bir düğmeye basıldığında solenoid valf çalıştırılır, bu sayede pompadaki yağ kesilir ve silindire gönderilir. Silindir, hidrolik enerjinin mekanik enerjiye dönüştürülmesini sağlar ve böylece sandalyeyi istenilen yüksekliğe kaldırır. Başka bir düğmeye basılarak, ikinci valf açılır ve asılı kalma ağırlığının etkisi altında, silindirin içindeki yağ, yağ deposu  içine boşaltılır ve koltuk aşağı doğru iner.

 

Dental kompresörlerde basınçlı hava kontrolü:
Kompresör tankı üzerinde sessiz ve sarsıntısız çalışan farklı miktarlarda ve beygirlerde motorlar bulunur. Motorlar üzerinden hava tankına ayrı ayrı hava kanalları ve bu kanal bağlantı noktalarına mini solenoid valfler monte edilmiştir. Hava tankın farklı motorlardan hızlı bir şekilde dolumu sağlanır.

disuniti

 

ÖNERİLEN DURAVIS SOLENOID VALFLER

 

Bu uygulama için, 1/4″ ve 3mm orifisli viskozitesi düşük, 20 bar a kadar hafif yağların kontrolü için ESV 400-01-030 serisi önerilmektedir. Standart olarak VITON contalı olan bu valfler, istenildiği takdirde ürün ömrünü uzatmak ve yüksek performans sağlamak amacıyla RUBY contalı olarakta sunulabilmektedir. Bu serideki valfler genel maksatlı valflerin aksine, valf çekirdeği üzerinde daha ağır bir yük sağlayan bir yay ile donatılmıştır.Bu sayede çekirdek, valf kapandığında (yani, bobinden enerji kesildiğinde) viskozite nedeniyle tutunmaz, tepeye yapışık kalmaz.

 

Kompresör uygulaması için, 1/4″ ve 2,5 mm orifisli düşük güç tüketimli ESV 130-01-025 serisini önermekteyiz. Bu mini valfler, üzerlerindeki ECO25 serisi mini bobinlerle; 0-12 bar hava uygulamalarını AC voltajlarda 5,5VA-9VA ve DC voltajlarda 6,5Watt gibi çok düşük enerji tüketimiyle ekonomik bir kullanım sunar.

 

www.duravis.com

www.us-kon.com.tr

 

DURAVIS Mini Motorlu Vana Residans Akıllı Ev Uygulamaları

yenidizayn

 

EVM serisi mini motorlu elektrikli vanalar; ısıtma soğutma, su basma ve su kaçak alarm sistemleri için vageçilmez bir ekipman olarak kullanılır.

 

Yukarıdaki uygulama, residans uygulamalarına örnek verilmiştir.

 

Hava Kurutucularında DURAVIS Solenoid Valfler

Basic RGB

 

Hava kurutucuları, tipik olarak basınçlı hava tesisatlarındaki yoğuşmayı gidermek için kullanılır. Kompresörler tarafından üretilen basınçlı hava, kullanıldığı ekipmana önemli hasar verebilecek ve yoğuşabilecek büyük miktarda buhar içerir.  Yaygın olarak uygulamalarda suyun yaklaşık % 70′ i son soğutucu tarafından giderilirken, geri kalan %30 için bir hava kurutucu etkili olur. Aşağıdaki diyagram, hava filtrasyonu ve hazırlama için endüstriyel sistemde tipik bir hava kurutucusunun kurulumunu göstermektedir: (1) Hava Kompresörü; (2) Soğutucu; (3) Seperatör; (4) Tank; (5) Bypas Valfi; (6) Kurutucu.

 

kurutucu3

 

 

Solenoid Valf Uygulaması
Havadan havaya ısı eşanjöründe, sisteme giren basınçlı hava, bir evaporatör gelen kurutulmuş basınçlı hava ile önceden soğutulur; sonra evaporatöre girer ve burada buharlaşan frigorifik ortam (freon) ileyoğuşma noktasına soğutulur. Soğutma işlemi sırasında üretilen kondens suyu ayrılır ve boşaltılır; sistemden ayrılmadan önce, sıkıştırılmış hava yukarıda bahsedilen havadan-havaya eşanjöriçerisinde ısıtılır. Soğutma devresi, sıkıştırılmış havayı yoğuşma noktasına (2 – 3° C) soğutmak için gereken enerjiyi üretir. Soğutma sistemi tarafından üretilen soğuk hava, “sıcak gaz “lı by-pass vanası sayesinde basınçlı havanın sıcaklık ve debi değişimlerine göre ayarlanır. Buradaki vana, evoparatördeki sıcaklığın düşmesine ve dolayısıyla yoğuşmanın donmasına engel olur. Tanktaki yoğunlaşma seviyesi, kontrol paneline bağlı bir seviye sensörü tarafından kontrol edilir. Kontrol paneli, üretilen kondens suyu tahliye etmek için solenoid valfe enerji gönderir ve boşaltımı sağlar. Bu sayede pahalı hava kayıplarından kaçınılır. Bir uyarı ışığı, egzoz sistemindeki sorunları bildirmek için sistemde yer alabilir.

 

kurutucu2

 

Önerilen Solenoid Valf

 

DURAVIS ESV 500-01-025 serisi; normalde kapalı, 1/4″, 2 Yollu, 2,5mm orifis, 0-16 bar, VITON contalı solenoid valf kullanılmıştır. Bobin olarak; 220, 110, 48, 24, 12 volt / AC veya DC seçenekleriyle uygulanabilir.

 

Tavsiye edilen bu selenoid valf, basınçlı hava (0-12 Bar) ile kullanım için uygun olan küçük boyutları ve yüksek performansı bir araya getirir. ESV 500-01-025, direk çekmeli bir valf olmasına rağmen, oldukça küçük bir orifisi (2,5 mm) olduğundan, yoğuşmanın valfi tıkamasını önlemek için svalf öncesine bir filtre takılmalıdır.

 

Önemli: DURAVIS ECT 10 serisi timer (zamanlayıcı) ile çalıştırılan solenoid vana kullanımı, sıfır kayıp zamanlı elektronik boşaltma sağlayan pahalı sistemlere karşı ekonomik bir seçimdir. 0,5-10 saniye veya 0,5-45 dakika aralığında ayarlama imkanı sağlar.